sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Palkkauksen paikka...

Yksi tärkeä seikka on palkkauksen paikka. Eli missä vaiheessa liikettä palkataan, vai palkataanko liikkeiden välissä vai seuraavan liikkeen alussa.

Jos tavoitteena on toimiva kisakoira, joka on koko kisasuorituksen ajan loistavassa kontaktissa ja hallinnassa, niin täytyy muistaa opettaa ja vahvistaa myös siirtymisiä liikkeiden välissä sekä seuraavan liikkeen alussa. Sillä vahvistamisen kautta koira oppii, että on palkitsevaa siirtyä seuraavan liikkeen aloituspaikkaan esim. seuraamalla, sillä tästä voi tulla palkka. Myöskin liikkeenohjaajan käskyn odottamista seuraavan liikkeen aloituspaikassa kannattaa vahvistaa. Näin vahvistuu hieno kontakti liikkeen alussa. Kun koira on opetettu kontaktiin, joka tavallaan kestää koko kisasuorituksen, niin voi vau kuinka hienolta se näyttää!! Ja lisäksi tällöin koiralla ei ole tavallaan mahdollisuutta suunnata huomiotaan siihen, mitä esim. kehän ulkopuolella tapahtuu, jolloin esim. paikallamakuun maahan-käsky voi mennä ohi korvien. Ja täytyy muistaa, että EVL:ssä ja PK:n 3-luokassa ei enää hyvällä silmällä tuomarit katso, jos liikkeiden välissä koira hilluu "jossain" tai jos koiraa kovasti viritellään liikkeiden välissä.

Tärkeää on myös miettiä, että missä paikassa kutakin liikettä milloinkin palkitsee koiran, sillä tälläkin on merkitystä!!!

Olen Nahkulin kanssa aloittanut näiden asioiden treenaamisen, kun EVL:n liikkeet alkavat olla melko kivasti kunnossa (lukuunottamatta kakeja ja luoksaria, jotka ovat työskentelyn alla). Ja kivasti vahvistaminen tuottaa tulosta :)

Viikonloppuna sain olla ylpeänä seuraamassa porokoira Ihkun ja Piian (on siis maailmanparas treenikaverini) voittajan tokosuoritusta, josta tuloksena hieno ykköstulos ja menolippu EVL:ään!! Hyvä Piia ja Ihku, näin se huolellinen aherrus palkittaan :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti