lauantai 1. elokuuta 2015

Kindslägret 2015, haku on kuin tanssia!!

Nyt olen todellakin treenannut parhaiden kanssa!!!! Sain mahdollisuuden päästä norjalaisen Turid Staavnin hakukoulutukseen viikoksi Ruotsiin. Turidia voi kutsua haun kuningattareksi, hänellä ja hänen legendaarisella haku- ja jälkikoirallaan Somollis Gullilla on yli 100 sertiä palveluskoirien elitluokasta. Tähän määrään ei ole kukaan muu pohjoismaissa kyennyt. Turidilla on myös useita Norjan mestaruuksia sekä NOM-mestaruuksia.

Treenasin hakua myös ystäväni Mia Umaerus-Kempen kanssa ja hänellä on myös pitkä sekä menestyksekäs ura haku- ja jälkikoirien koulutuksessa. Lukuisia Ruotsin mestaruus sekä NOM-mitaleita. Mialta olen saanut oppia hakuiluun viimeiset 15 vuotta. 

En voi kun ihailla ruotsalaisten ja norjalaisten koirakulttuuria. Koirat käyttäytyvät hienosti mm. leiripaikalla, ne eivät huuda autoissa, eivätkä ilmennä liiallista stressiä tehdessään töitä. 

Haussa suurin ero norjalaisilla ja ruotsalaisilla on keskilinjatyöskentely. Ruotsalaiset pysäyttävät koiransa keskilinjalle ja melko voimakkailla vartaloavuin antavat koiralle lähetyssuuntaa. Norjalaiset lähettävät koiran pysäyttämättä (ns. flying) keskilinjan yli, koiran tulee mennä kuitenkin hallitusti ohjaajan "käden" kautta toiselle puolelle. Itse opettelin tätä hallittua keskilinjan ylittämistä Stikkanin kanssa ja viikon aikana homma alkoikin kivasti pelittämään. Sain sen mitä hainkin ja nyt alkaa oma hakutietopankki olla aikas täydellinen. Norjalaiset korostavat myös systeemiä haussa eli sujuvaa risteilyä. Koiran tulee edetä suoraan 50 metriä ja sitten kääntyä eteen JA tulla ohjaajan käskystä tai itsenäisesti keskilinjalle sopivan kokoisen piston jälkeen. Ja tämä kaikki mahdollisimman eleettömästi. 

Itselleni jäi mieleen kaksi Turidin lausetta: 1) Tekemisen tulee tuntua itsestä HYVÄLLE, eli treenaa sillä tavalla minkä allekirjoitat itse, 2) Yksikään koira ei ole täydellinen, joten keskity koirasi VAHVUUKSIIN ja pelaa sillä koiralla joka käsissä on!!

Kuvassa Norjan, Ruotsin ja Suomen mestarit hausta.

Oli kyllä ihana leiriviikko, jonka jälkeen piipahdin vielä katsomassa Ruotsin mestaruusTOKOa. Silmiinpistävää oli se, että ruotsalaisten koirakoiden seuraamisissa hännät iloisesti heiluivat huomattavasti useammalla kuin Suomen vastaavissa kisoissa. Nämä ovat tietenkin makuasioita, mutta itse tykkään niin kovasti rennosta ja iloisesta seuraamisesta!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti