perjantai 2. maaliskuuta 2012

Pavlov istuu aina olkapäälläsi...

Eli ehdollistumisestahan tässä on tällä kertaa kyse!

Huomasin tänään, että kun laitoin vedettyjä lakanoita oven päälle niin Kurt sukelsi kellarin rappuja alas kohti meidän "tokohuonetta", jossa sijaitsee myös mankeli... mankeloinnin ohessa olen treenannut Nahkulia aina vähäsen... Eli Kurt on oppinut että lakanoiden vedon jälkeen mennään mankeloimaan ja tottistelut alkavat!!

Onkin hyvä pitää mielessä mitä "ennakkovalmisteluja" kullakin on ennen tiettyjä liikkeitä, ennen treenejä jne. Eli jos kisoissa ei näitä valmisteluja pysty suorittamaan, niin koira ei välttämättä ole esim. oikeassa mielentilassa kyseistä liikettä ajatellen ja suoritus ei olekaan totutun tasoinen! Näin ollen olisi hyvä aloittaa treenit usein hyvin kisamaisesti, jolloin koira ehdollistuu tähän ja "hankkiutuu" haluttuun mielentilaan! Tulee huomioida myöskin se, että koirat ehdollistuvat myös paikkoihin, eli pitäisi luoda oikea mielentila nurtsikentälle, hiekkakentälle, maneesiin, koirahalleihin jne.

Ehdollistumista tapahtuu myös negatiiviseenkin suuntaan eli jos koira oppii että kisatilanteet ovat aina ikäviä (ohjaaja paineistuu, ei ole tyytyväinen koiraansa, koira ei saa palkkaa jne), niin koiran odotusarvo kisatilanteisiin on väärä ja homma ei toimi! Pitäisi aina hallita hermonsa ja olla tyytyväinen koiraansa, kävi kuinka kävi! Sillä omista hermostumista voi olla melko pitkätkin negatiiviset seuraukset!

Tällaista pohdintaa tällä kertaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti